UN ORAŞ MAI MARE ŞI MAI PROSPER

Mergând spre Macea, după ieşirea din oraşul nostru am văzut că se construiesc mai multe case. Distanţa dintre Curtici şi Macea este foarte mică. Google Maps îmi indică 5,6 km de la un centru al localităţii la celalalt. Dar de la ieşirea unei localităţi până la intrarea în cealaltă e mult mai puţin.
Trebuie să ne împăcăm cu ideea că oraşul Curtici cu satul Macea se vor alipi în mod natural, în câtiva ani. S-au mai văzut localităţi alipite, dar mă întreb şi vă întreb dacă ar fi benefică absorbirea satului Macea de către oraşul Curtici, urmând ca Sânmartin să devină sat aparţinător.
Ca număr de locuitori, comuna Macea are puţin peste 6 000 (împreună cu Sânmartin), iar oraşul Curtici are 8 000 de locuitori.
Să analizăm pe scurt care ar fi avantajele şi dezvanatajele unei asemenea fuziuni:

Avantaje:
– al doilea oraş ca mărime după Municipiul Arad (peste 14 000 de locuitori), comparabil cu Salonta şi Sânnicolau Mare;
– un important centru legumicol (roşii, varză, etc.);
– administraţie unică;
– oraşul ar deveni un obiectiv turistic datorită Castelului şi al Grădinii botanice;

Dezvantaje:
– Macea ar beneficia de bugetul mult mai generos al Curticiului pentru diferite lucrări de utilitate publică;
– anumite animozităţi şi orgolii locale;

Aştept din partea Dvs. şi alte avantaje sau dezvantaje.

Bineînţeles că orice asemenea demers de fuziune va trebui făcut în conformitate cu legea care impune un referendum local. (Nicidecum cum procedează pedeliştii care vor să reorganizeze o ţară întreagă fără consultarea poporului).
Se pare că Băsescu nu mai vrea să „se întoarcă la popor” câtă vreme acesta ia întors spatele.

Art. 13 alin. 3 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului:
Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie.
Modificarea aceasta administrativ-teritorială n-ar fi un caz singular în judeţul nostru. Oraşul Sântana este format din localităţile Sântana şi Comlăuş.

No comments yet

leave a comment

*

*

*