GRUPUL MOL CAUTĂ GAZE DE ȘIST ÎN PERIMETRUL EX-6 CURTICI

SC Panfora Oil & Gas SRL, filială a Grupului MOL Ungaria, susține, de la o vreme, că nu caută gaze de șist, ci doar hidrocarburi convenționale în perimetrul concesionat de explorare – dezvoltare – exploatare EX-6 Curtici.
Deoarece Acordul petrolier privind acest perimetru este secretizat, neputând vedea “negru pe alb” cum stau lucrurile, în cele ce urmează voi expune sase dovezi și argumente în favoarea afirmației că firma concesionară caută gaze de șist în zona orașului Curtici.

1. Documentul ANRM
Există un document al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale din februarie 2013 adresat Guvernului României, “scurs” pe internet, în care se specifică foarte clar: “În acest moment, acest acord EX-3 BĂILE FELIX, ca și acordurile EX-5 ADEA, EX-7 PERIAM CURTICI, EX-1 VOIEVOZI și EX-8 BILED se află în faza de obținere a avizelor necesare promovării lor prin Hotărâre de Guvern, toate specificând dorința de a explora gaze neconvenționale.”. În categoria resurselor, hidrocarburilor sau a gazelor neconvenționale se încadrează și gazele de șist.
1970354_544057389041408_789403590_n
2. Site-ul oficial al MOL România
Pe site-ul oficial al MOL România, într-o postare din data de 19.04.2011, vorbindu-se despre perimetrele concesionate de către Grupul MOL, EX-1 Voivozi, EX-5 Adea şi EX-6 Curtici se arată următoarele: “Pe lângă un potenţial bun de petrol şi gaze, unele perimetre au şi potenţial de resurse neconvenţionale.” Stirea de pe site a disparut, insa o puteti citi in print screen-ul de mai jos:
MOL Romania
3. Raportul MOL Group
În conformitate cu Raportul primului semestru al anului 2013 al MOL Group, compania operează gaze neconvenționale în două perimetre situate la granița cu România: Beru 4 și Beru 6. Tot aici sunt descrise etapele parcurse până la acea dată în privința puțurilor: ”Beru 4 – Forate, programul de fracturare finalizat, sub testare, încercare de producție pilot. Ritmul de producție al gazului s-a stabilizat la nivelul de 15 000 m3/zi.
Beru 6 – forajul și testul convențional finalizate, în așteptarea fracturării hidraulice.” (pagina 8 – traducerea mea)
Cele două perimetre de mai sus fac parte din Districtul Derecske, județul Hajdu-Bihar având reședința de județ orașul Debrecen.
4. Declarația președintelui ANRM
În 2011, președintele de atunci al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Alexandru Pătruți declara că ”O altă companie care caută gaze neconvenționale în România este MOL (Ungaria), în vestul țării.” Declaratia este consemnata aici si aici.
5. Interviu cu președintele ANRM
Într-un interviu video din aprilie 2012, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale de la acea dată, Alexandru Pătruți, declara următoarele: ”Discutăm despre acorduri petroliere în care obiectul cercetării sunt hidrocarburile sub orice formă care se găsesc în subsol. În principiu, orice companie care deține un acord petrolier în România, poate să facă lucrări de explorare pentru aceste resurse neconvenționale. În ultima perioadă, și-au manifestat intenția majoritatea companiilor care dețin acorduri petroliere, inclusiv Petrom și Romgaz. Deci este o resursă pe care niciun stat și nicio companie nu-și permite s-o neglijeze.” Interviul se poate vedea aici.
6. Știrea din e-ziarul ”Gândul„
O știre de pe site-ul www.gandul.info din data de 25 ianuarie 2013 arată că ”Şi asocierea formată din Mol Hungarian Oil and Gaz Public Limited Company împreună cu S.C. Expert Petroleum S.R.L. este interesată de gaze de şist, având acorduri petroliere semnate cu ANRM pentru perimetrele Voivozi şi Adea, din partea de vest a României. Este vorba despre “acorduri petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a petrolului (ţiţei şi gaze naturale situate în orice tip de colector)”, potrivit unei note a Ministerului Mediului.” (Aceeași asociere de societăți comerciale au concesionat și perimetrul EX-6 Curtici. Perimetrul EX-5 Adea se învecinează cu perimetrul EX-6 Curtici, Adea fiind un sat aparținător comunei Sintea Mare din județul Arad).
Știrea completă se găsește aici.

No comments yet

leave a comment

*

*

*